The Rewind

Who Wants To Be A Millionaire? Jackpot Has Finally Been Won After These 15 Questions

Who Wants To Be A Millionaire? Jackpot Has Finally Been Won After These 15 Questions

Donald Fear, a teacher whose brother previously won £500,000 on the show, has gone one better to win the jackpot on Who Wants To Be A Millionaire?

Mr Fear used just one 50/50 lifeline en route to becoming the first £1m winner on the show in 14 years and the sixth million-pound winner in the show's 22-year history.

His brother, Davyth, who is also a teacher, appeared on the show in September last year.

In terms of the final question on Friday's pre-recorded show, the history and politics teacher was asked: "In 1718, which pirate died in battle off the coast of what is now North Carolina?"

The options were Calico Jack, Blackbeard, Bartholomew Roberts, and Captain Kidd.

The winning answer was Blackbeard.

Advertisement

After providing the right answer, Mr Fear said he had taught the topic of piracy to a group of students about eight years ago, and remembered the date of 1718.

"You don't be a history teacher for 33 years without knowing a few dates, and the date 1718 and Blackbeard leapt out at me instantly," he said.

After his win, the father of four celebrated by going on a caravan holiday along the Northumberland coast with his wife of 33 years, nurse Debs.

Mr Fear said he wanted to give at least 70% of his winnings to his family and spend the rest on a "comfortable retirement".

Here are the 15 questions that got him to his newfound status as a millionaire - the answers are at the bottom of the page.

Advertisement

Congratulations to him.

Questions

1) In the UK, the abbreviation NHS stands for National 'what' Service?

A. Humanity B. Health C. Honour D. Household

2) Which Disney character famously leaves a glass slipper behind at a royal ballet?

A. Pocahontas B. Sleeping Beauty C. Cinderella D. Elsa

Advertisement

3) What name is given to the revolving belt machinery in an airport that delivers checked luggage from the plane to baggage reclaim?

A. Hangar B. Terminal C. Concourse D. Carousel

4) Which of these brands was chiefly associated with the manufacture of household locks?

A. Phillips B. Flymo C. Chubb D. Ronseal

5) The hammer and sickle is one of the most recognisable symbols of which political ideology?

A. Republicanism B. Communism C. Conservatism D. Liberalism

Advertisement

6) What toys have been marketed with the phrase 'Robots in Disguise'?

A. Bratz dolls B. Sylvanian Families C. Hatchimals D. Transformers

7) What does the word 'loquacious' mean?

A. Angry B. Chatty C. Beautiful D. Shy

8) Obstetrics is a branch of medicine particularly concerned with what?

A. Childbirth B. Broken bones C. Heart conditions D. Old age

Advertisement

9) In Doctor Who, what was the signature look of the fourth doctor, as portrayed by Tom Baker?

A. Bow-tie, braces and tweed jacket B. Wide-brimmed hat and extra-long scarf C. Pinstripe suit and trainers D. Cape, velvet jacket and frilly shirt

10) Which of these religious observances lasts for the shortest period of time during the calendar year?

A. Ramadan B. Diwali C. Lent D. Hanukah

11) At the closest point, which island group is only 50 miles south-east of the coast of Florida?

A. Bahamas B. US Virgin Islands C. Turks and Calcos Islands D. Bermuda

Advertisement

12) Construction of which of these famous landmarks was completed first?

A. Empire State Building B. Royal Albert Hall C. Eiffel Tower D. 'Big Ben' clock tower

13) Which of these cetaceans is classified as a 'toothed whale'?

A. Gray whale B. Minke whale C. Sperm whale D. Humpback whale

14) Who is the only British politician to have held all four 'Great Offices of State' at some point during their career?

A. David Lloyd George B. Harold Wilson C. James Callaghan D. John Major

15) In 1718, which pirate died in battle off the coast of what is now North Carolina?

A) Calico Jack B) Blackbeard C) Bartholomew Roberts and D) Captain Kidd.

Answers

1) B 2) C 3) D 4) C 5) B 6) D 7) B 8) A 9) B 10) B 11) A 12) D 13) C 14) C 15) B

SEE ALSO: Quiz: Can You Defeat The Beast In This Final Round Of 'The Chase'?

Paul Moore

You may also like